Indigestie în sarcină

Indigestia în timpul sarcinii poate fi o problemă comună pentru multe femei. Este important să înțelegem cauzele și modalitățile de gestionare a acestui disconfort pentru a asigura o sarcină sănătoasă și confortabilă.

Avem plăcerea de a prezenta un articol pregătit în acord cu igienata.ro

Cauzele indigestiei în sarcină

Indigestia în sarcină poate apărea din mai multe motive, iar schimbările hormonale și anatomice joacă un rol semnificativ. Iată câteva dintre cauzele cele mai comune:

 • Creșterea nivelului de progesteron: În timpul sarcinii, nivelul de progesteron crește semnificativ pentru a susține dezvoltarea fetală. Acest hormon poate relaxa valvele musculare ale stomacului, ceea ce duce la reflux gastroesofagian.
 • Presiunea crescută asupra stomacului: Mărimea și creșterea uterului în timpul sarcinii pot exercita presiune asupra stomacului, ceea ce poate provoca reflux acid.
 • Modificări ale dietei și obiceiurilor alimentare: Multe femei își schimbă dietele și obiceiurile alimentare în timpul sarcinii, ceea ce poate duce la indigestie.
 • Creșterea presiunii abdominale: Creșterea în greutate și presiunea pe care o exercită uterul asupra abdomenului pot afecta digestia.

Simptomele indigestiei în sarcină

Indigestia în timpul sarcinii poate avea o serie de simptome neplăcute, printre care se numără:

 • Dureri și arsuri la stomac: Acidul din stomac poate irita esofagul și provoca senzații de arsură.
 • Disconfort abdominal: Poate apărea o senzație de plenitudine sau disconfort în zona abdominală.
 • Greață și vărsături: Indigestia poate fi însoțită de greață și vărsături, ceea ce poate agrava starea de disconfort.
 • Eructații frecvente: Eliberarea de aer din stomac prin eructații poate fi un simptom al indigestiei.

Tratament și gestionare

Gestionarea indigestiei în sarcină poate fi eficientă prin adoptarea unor schimbări în stilul de viață și dietă. Iată câteva sfaturi utile:

 1. Consumați mese mici și dese: Evitați mesele copioase și optați pentru mese mai mici, mai dese pentru a reduce presiunea asupra stomacului.
 2. Stați în poziție verticală după mese: Evitați culcatul imediat după masă, deoarece acest lucru poate favoriza refluxul gastroesofagian.
 3. Evitați alimentele care declanșează simptomele: Identificați alimentele care vă agravează indigestia și încercați să le evitați.
 4. Beți multă apă: Hidratarea adecvată poate ajuta la diluarea acidului gastric.

Refluxul gastroesofagian în sarcină

Refluxul gastroesofagian este o afecțiune comună asociată cu indigestia în sarcină. Acesta poate provoca senzații de arsură în gât și disconfort. În plus față de sfaturile de gestionare a indigestiei, iată câteva modalități de a gestiona refluxul gastroesofagian în timpul sarcinii:

 • Stați în poziție verticală: După mese, stați în poziție verticală pentru a reduce presiunea asupra stomacului și a esofagului.
 • Folosiți perne suplimentare: Ridicați capul patului cu câțiva centimetri folosind perne pentru a preveni refluxul în timpul somnului.
 • Medicație: În unele cazuri, medicul poate recomanda medicamente sigure în timpul sarcinii pentru a controla refluxul.

1. Cum pot preveni indigestia în timpul sarcinii?

Pentru a preveni indigestia în timpul sarcinii, este recomandat să consumați mese mici și dese, să evitați alimentele care declanșează simptomele și să stați în poziție verticală după mese.

2. Este sigur să iau medicamente pentru indigestie în timpul sarcinii?

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament pentru indigestie în timpul sarcinii. Medicul vă poate prescrie medicamente sigure și potrivite pentru situația dumneavoastră.

3. Cât de des apare refluxul gastroesofagian în sarcină?

Refluxul gastroesofagian poate apărea destul de des în timpul sarcinii, în special în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită, iar severitatea simptomelor poate varia.

În concluzie, indigestia în sarcină poate fi neplăcută, dar există modalități de gestionare eficiente. Cu o dietă sănătoasă și un stil de viață adecvat, puteți reduce disconfortul și vă puteți bucura de o sarcină mai confortabilă.


Vezi și:

Casandra

Casandra

Lasă un comentariu