Hemoroizi în sarcină: cauze, simptome și tratamente eficiente

Sarcina este o perioadă minunată în viața unei femei, dar poate veni și cu unele inconveniente de sănătate, cum ar fi hemoroizii în sarcină. Deși acest lucru poate părea neplăcut, este important să înțelegem că este destul de comun și că există modalități eficiente de tratament și gestionare a acestei probleme. În acest articol, vom explora în detaliu cauzele, simptomele și tratamentele pentru hemoroizii în sarcină.

Cauzele hemoroizilor în sarcină

Hemoroizii în sarcină sunt vene umflate în zona rectală sau anală. Aceștia pot apărea din mai multe motive, inclusiv:

 • Creșterea presiunii abdominale: Pe măsură ce copilul se dezvoltă în uter, presiunea asupra venelor din zona pelviană poate crește, ceea ce duce la formarea hemoroizilor.
 • Hormonii: Modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii pot afecta vasele de sânge și pot contribui la dezvoltarea hemoroizilor.
 • Constipația: Constipația este frecventă în timpul sarcinii și poate agrava hemoroizii existenți sau poate duce la formarea de noi hemoroizi din cauza efortului depus în timpul evacuării intestinale.

Simptomele hemoroizilor în sarcină

Hemoroizii în sarcină pot provoca o serie de simptome neplăcute, inclusiv:

 • Durere sau disconfort: Poate exista o senzație de arsură sau durere în zona anală.
 • Sângerare: Sângele luminos în scaun sau pe hârtia igienică poate fi un semn de hemoroizi.
 • Mâncărime: Zonele afectate pot deveni mâncărime și iritate.
 • Umflarea: Hemoroizii pot deveni umflați și sensibili la atingere.

Tratamentul hemoroizilor în sarcină

În ciuda simptomelor neplăcute, există modalități eficiente de tratament pentru hemoroizii în sarcină. Este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice tratament, pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră și pentru copilul dumneavoastră. Unele opțiuni de tratament includ:

 • Modificări ale dietei: Consumul unei diete bogate în fibre și consumul adecvat de lichide poate ajuta la prevenirea constipației și la reducerea presiunii asupra venelor.
 • Medicație: Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creme sau unguente care pot ajuta la reducerea disconfortului și a inflamației.
 • Exerciții Kegel: Aceste exerciții pot întări mușchii pelvieni și pot ajuta la reducerea presiunii asupra venelor.
 • Intervenții chirurgicale: În cazuri severe sau persistente, medicul dumneavoastră poate recomanda proceduri chirurgicale pentru a trata hemoroizii.

Crema pentru hemoroizi în sarcină

Crema pentru hemoroizi poate fi o opțiune de tratament eficientă în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este important să alegeți o cremă care este sigură pentru utilizarea în această perioadă specială. Consultați întotdeauna medicul înainte de a utiliza orice produs pentru hemoroizi în timpul sarcinii. Cremele pentru hemoroizi pot ajuta la reducerea inflamației, a mâncărimii și a disconfortului.

Hemoroizi externi în sarcină

Hemoroizii externi în sarcină sunt cei care se formează în afara anusului. Aceștia pot fi mai vizibili și pot provoca disconfort suplimentar. Tratamentul pentru hemoroizii externi poate implica creme, băi calde și evitarea efortului fizic excesiv.

Îngrijirea hemoroizilor în sarcină

Pe lângă tratamentul medical, există câteva măsuri de îngrijire personală pe care le puteți lua pentru a gestiona hemoroizii în sarcină:

 • Igiena adecvată: Asigurați-vă că vă curățați delicat zona afectată după fiecare scaun.
 • Evitați statul prelungit în poziție șezândă: Ridicați-vă și faceți mișcare regulat pentru a reduce presiunea asupra venelor pelviene.
 • Folosiți perne speciale: Scaunele speciale cu deschizătură în mijloc pot reduce presiunea asupra hemoroizilor în timpul șederii.

Cât de frecvent apar hemoroizii în timpul sarcinii?

Frecvența hemoroizilor în timpul sarcinii poate varia de la femeie la femeie, dar este destul de comună. Până la 50% dintre femeile gravide pot dezvolta hemoroizi la un moment dat în timpul sarcinii.

Este sigură utilizarea cremelor pentru hemoroizi în timpul sarcinii?

Majoritatea cremelor pentru hemoroizi sunt sigure pentru utilizare în timpul sarcinii, dar este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a le utiliza. El vă poate recomanda un produs adecvat care să vă ajute să gestionați disconfortul.

Pot hemoroizii să afecteze livrarea bebelușului?

În general, hemoroizii nu afectează livrarea bebelușului. Cu toate acestea, în cazuri rare sau în situații extreme, pot apărea complicații. Este important să comunicați deschis cu medicul dumneavoastră pentru a primi îndrumări adecvate în această privință.

Cum pot preveni hemoroizii în timpul sarcinii?

Pentru a preveni hemoroizii în timpul sarcinii, este util să aveți o dietă bogată în fibre, să beți suficiente lichide și să faceți exerciții regulate. Evitați efortul prea mare la scaun și îngrijiți cu atenție igiena personală.

În concluzie, hemoroizii în sarcină pot fi inconfortabili, dar cu îngrijire corespunzătoare și tratament pot fi gestionați eficient. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră pentru sfaturi personalizate și pentru a vă asigura că alegeți cele mai bune opțiuni de tratament pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră.


Vezi și:

Irinel

Irinel

Lasă un comentariu