Săptămâna 18 de sarcină: transformări și sfaturi pentru viitoarele mămici

Fiecare săptămână de sarcină este o călătorie magică și emoționantă pentru fiecare mamă aflată în așteptarea unui copil. La săptămâna 18 de sarcină, sunt multe lucruri care se întâmplă atât cu corpul tău, cât și cu dezvoltarea micuțului tău. Vom explora această etapă importantă și vom oferi sfaturi utile pentru viitoarele mămici.

Sarcina la 18 Săptămâni: Ce se întâmplă cu Bebelușul?

La săptămâna 18 de sarcină, bebelușul tău este deja o minune în plină dezvoltare. Iată câteva aspecte cheie ale dezvoltării sale:

 • Lungimea și greutatea: Bebelușul are acum aproximativ 14 centimetri și cântărește în jur de 190 de grame. Cu fiecare zi care trece, el sau ea devine din ce în ce mai mare.
 • Degete și degetele de la picioare: Degetele mâinilor și ale picioarelor sunt acum distincte, iar unghiile încep să crească.
 • Mișcările: Bebelușul începe să facă mișcări active, chiar dacă nu le simți încă. Aceste mișcări sunt importante pentru dezvoltarea sa musculară și scheletală.
 • Dezvoltarea organelor: Majoritatea organelor interne ale bebelușului sunt acum complet formate și încep să funcționeze. Plămânii, de exemplu, se dezvoltă continuu pentru a fi pregătiți pentru respirație după naștere.

Transformările în corpul tău la săptămâna 18 de sarcină

Pe lângă dezvoltarea bebelușului, corpul tău suferă, de asemenea, transformări semnificative la această etapă:

 • Burta: La 18 săptămâni de sarcină, probabil că începi să observi o creștere semnificativă a burții. Aceasta este o perioadă în care mulți oameni încep să observe că sarcina lor devine mai vizibilă pentru cei din jur.
 • Simptome: În general, simptomele tipice de sarcină, cum ar fi greața și oboseala, încep să se amelioreze pentru multe femei la această etapă. Cu toate acestea, pot apărea alte simptome, cum ar fi durerile de spate și umflarea picioarelor.
 • Creșterea în greutate: Medicii recomandă o creștere în greutate de aproximativ 0,45 – 0,9 kilograme pe săptămână în timpul celui de-al doilea trimestru. Este important să discutați cu medicul tău despre creșterea în greutate potrivită pentru tine.

Sfaturi pentru săptămâna 18 de sarcină

În această perioadă importantă a sarcinii tale, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să te simți mai bine și să te pregătești pentru sosirea bebelușului:

 • Alimentație sănătoasă: Continuă să acorzi atenție alimentației tale. Ai nevoie de o varietate de nutrienți pentru a susține dezvoltarea bebelușului. Consultă-ți medicul pentru a stabili un plan alimentar adecvat.
 • Exerciții fizice: Activitatea fizică moderată este benefică pentru tine și pentru bebeluș. Mergi la plimbări sau înscrie-te la clase de yoga prenatală.
 • Vizite regulate la medic: Nu uita să faci vizitele regulate la medicul tău obstetrician pentru monitorizarea sarcinii. Aceste vizite sunt esențiale pentru a asigura o sarcină sănătoasă.
 • Odihnă adecvată: Asigură-te că dormi suficient și încearcă să reduci stresul. Odihna și relaxarea sunt importante pentru sănătatea ta generală și a bebelușului.

Ce simptome ar trebui să aștept în săptămâna 18 de sarcină?

Simptomele pot varia de la o femeie la alta, dar în mod obișnuit, în săptămâna 18 de sarcină, multe femei observă o creștere a burții, ameliorarea grețurilor matinale și o creștere a energiei.

Este normal să simt mișcările bebelușului la 18 săptămâni?

Da, este posibil să simțiți mișcările bebelușului la 18 săptămâni, dar nu vă faceți griji dacă nu le simțiți încă. Fiecare sarcină este diferită, iar senzațiile pot apărea mai târziu în unele cazuri.

Cum ar trebui să-mi planific vizitele la medic în această perioadă?

Este important să urmați programul de vizite recomandat de medicul obstetrician. De obicei, se fac vizite lunare în această perioadă, dar medicul tău poate adapta programul în funcție de nevoile tale individuale.

Este sigur să fac exerciții fizice la săptămâna 18 de sarcină?

Exercițiile fizice moderate sunt în general sigure și benefice în timpul sarcinii. Cu toate acestea, discută întotdeauna cu medicul tău înainte de a începe sau de a continua un program de exerciții, pentru a te asigura că este potrivit pentru tine și pentru bebeluș.

Cum pot menține o greutate sănătoasă la 18 săptămâni de sarcină?

Menținerea unei greutăți sănătoase în timpul sarcinii implică o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate. Consultă-te întotdeauna cu medicul tău pentru a stabili obiectivele de creștere în greutate potrivite pentru tine.

Este normal să am dureri de spate în această perioadă?

Da, durerile de spate pot fi comune în timpul sarcinii, deoarece corpul tău se schimbă pentru a susține creșterea bebelușului. Poți încerca exerciții de întindere și poziții confortabile pentru a ameliora disconfortul. Dacă durerile sunt severe sau persistente, consultă medicul.


Vezi și:

Man 41
Semurok

Semurok

Lasă un comentariu